» Zoekertje in DVD's & video's » DVD's - overige

Man over woord - Seizoen 1 DVD

Deel dit zoekertje:
facebook deel knop Share on Google+

» AangebodenMan over woord - Seizoen 1 DVD
» Prijs: € 6 (Bieden toegestaan!)
» Conditie: Nieuw
» Beschrijving:

opname alle 6 afleveringen Man over woord op 1 DVD

evt. ruilen tegen  Man over woord - seizoen 2, afl 1 op dvd


verzending +1.7

 alle 6 afleveringen

1 We kunnen er niet omheen: elk taalprogramma met enig zelfrespect moet het hebben over de meest gevreesde der spellingsfouten: de dt-fout. In de eerste aflevering van 'Man over woord' is het al meteen prijs, maar Pieter Embrechts doet het zonder opgeheven vingertje of venijnige tik der liniaal op onze knokkels. DT-fouten vormen nog steeds een lucratieve afzetmarkt voor de rode balpen-industrie maar Pieter Embrechts vraagt zich af of dat wel terecht is. Wat gebeurt er onder onze hersenpan wanneer er zich weer zo'n vermaledijde instinker aandient? En hoezeer we die verdomde regeltjes er ook instampen, hoe komt het toch dat we steeds opnieuw diezelfde fouten schrijven of er vlotweg overlezen? Pieter Embrechts ontrafelt het door generaties leerkrachten Nederland nimmer onthulde geheim der dt-fouten. Onze spelling zal nooit meer dezelfde zijn. Verder verklapt deze eerste aflevering waarom een West-Vlaming in een Limburgse frituur nooit krijgt wat hij heeft besteld, en zien we de eerste episode van een vervolgverhaal over het ABN
2 'De Gulp van Hod en Geilige Heest'. Het zijn anno 2011 meer dan ooit gewaagde en zelfs ietwat pijnlijke uitspraken. Toch nemen West-Vlaamse zielenherders ze nog geregeld in de mond. In deze tweede aflevering van 'Man over woord' verklaart Pieter Embrechts wat er nu eigenlijk juist aan de hand is met de -h en de -g klank van de West-Vlamingen. Al sinds mensenheugenis vallen West-Vlamingen inderdaad ten prooi aan 'oongelach omdat hun -h klank niet 'elemaal 'and in 'and gaat met de meer courante uitspraak. Maar alsof dat niet erh henoeh is hebben mensen uit West-Vlaanderen ook nog een probleem met hun -g klank: daar maken ze dan weer een -h van. Opperste verwarring regeert wanneer de West-Vlaming zijn territorium verlaat. 'Man over woord' trekt een dagje naar zee in het gezelschap van dé expert op het gebied van West-Vlaamse klanken Pieter kijkt in deze aflevering ook verder dan de eigen grenzen. Hij vertelt ons waarom we bij een citytrip naar Moskou best een babbeltje in het Nederlands kunnen slaan met de lokale matroesjkas. Die begrijpen ons beter dan we zouden denken. Hij trekt ook naar Limburg, waar zich in de schaduw van de mijntorens een eigen street slang taaltje heeft ontwikkeld. En 'Man over woord' doet, met de kundige hulp van Tomas De Soete en Linde Merckpoel, de lange reis over van een woord dat via vele andere talen in het Nederlands is terechtgekomen.
3 In de nieuwe rubriek 'Waarom praten die zo raar?' vist 'Man over woord' uit waarom een groep mensen die nochtans Nederlands praat, zo raar klinkt in onze oren. De Hollanders moeten er als eerste aan geloven, en achter hun rare taaltje zitten een paar verrassingen verborgen. Want wat we vandaag Poldernederlands noemen, is niet zomaar een aberratie van onze mooie taal, maar een bewuste keuze van enkele decennia terug. Een keuze gemaakt door ambitieuze vrouwen uit de Randstad. En we blijven nog even langer in Nederland: Pieter Embrechts gaat de uitdaging aan om de Amsterdamse schoffies van 'De Jeugd Van Tegenwoordig' te interviewen over hun taalgebruik. 'Man over woord' onthult ook nu weer één van de grote mysteriën van onze taal: waarom zingen Limburgers? Tenslotte geeft Herman Decroo, gevierd bedenker van Decrooïsmen, zijn favoriete woord mee.
4 De vierde aflevering van 'Man over woord' presenteert een wereldprimeur. Voor het eerst horen we hoe onze taal klonk in de jaren 1500, 1000 en 500. En dat terwijl de oudste bewaard gebleven geluidsopnamen dateren van amper een eeuw geleden. 'Man over woord' vroeg een historische taalhistoricus om met behulp van oude beschrijvingen van onze taal, gedichten en andere documenten een dialoog te reconstrueren zoals die 500, 1000 en 1500 jaar geleden zou geklonken hebben. Het resultaat wordt vertolkt door Pieter Embrechts en Reinhilde Decleir, en op muziek gezet door Spinvis. Pieter Embrechts permitteert zich tussen twee tijdreizen door uiteraard ook een uitstapje naar het heden.
5 het ronduit fascinerende verhaal van Johannes Goropius Becanus. Deze in zijn tijd befaamde geneesheer en taalkundige is anno 2011 eerder onbekend en dus onbemind in de Scheldestad. En toch leverde hij een aanzienlijke bijdrage aan het prestige van 't Stad. In 1572 rolde zijn levenswerk 'De Origines Antwerpianae' van de persen. Het lijvige boek bevat een van de meest verbazende, epische én komische taalverhalen aller tijden: Becanus bewijst daarin namelijk dat het Antwerps de oudste taal ter wereld is, en dat Adam en Eva in het Aards Paradijs ... Antwerps spraken.
6 Dronkenmanspraat! Een avond goudgele bieren hijsen of net die fles wijn te veel ontkurken. Iedereen kent de gevolgen: je schakelt over op de native speech van de Michel Daerdens van deze wereld en begint ongecontroleerd te lallen. 'Man over woord' onthult, voor het eerst in de geschiedenis, wat er precies in de spraakgebieden van onze hersenen gebeurt wanneer we (te veel) alcohol consumeren.

» Verkoper: Tim V
» Waardering: +2
» Telefoon: Niet opgegeven
» Woonplaats: Etterbeek, 1040 (Brussels Gewest)
  (Weergeven op kaart)
» Geplaatst: 01/01/2012 01:21
» Laatste wijziging: 25/03/2018 00:15
» Aantal keer bekeken: 1062
» Nummer van zoekertje: 162084
» Een bod plaatsen

Om een bod te kunnen plaatsen moet u zicht eerst registreren op ZoekertjesNet.be
Indien u reeds geregistreerd bent op ZoekertjesNet.be, dan kan u bovenaan je emailadres en wachtwoord invoeren om aan te melden.
Indien u nog niet geregistreerd bent kan u zich hier registreren.

» Contacteer de verkoper
Om de verkoper te kunnen contacteren moet u zicht eerst registreren op ZoekertjesNet.be
Indien u reeds geregistreerd bent op ZoekertjesNet.be, dan kan u bovenaan je emailadres en wachtwoord invoeren om aan te melden.
Indien u nog niet geregistreerd bent kan u zich hier registreren.
Voldoet dit zoekertje niet aan de gebruiksvoorwaarden, staat het in de verkeerde rubriek, of denk u dat dit zoekertje ongepast is?
Laat het ons weten!